Angio
 
 
 

Савети

 
 
Ангиологија:

- наука о обољњима крвних судова (вена, артерија, артериола, венула, капилара)
- од грчких речи: ангио – узан, тесан, суд и логос–наука
     
Артерије:

- крвни судови који одводе крв из срца у делове тела

- од леве коморе срца почиње аорта – највећа артерија – савија се у виду лука и пролази кроз грудни кош (грудна аорта) и трбух (трбушна аорта)

- из лука аорте одвајају се артерије за врат (главу) и руке (каротидне, кичмене, поткључне, пазушне, надлакатне и подлакатне као и артерије шаке)

- у нивоу пупка аорта се раздваја на карличне артерије, које се настављају у артерије ногу (препонске, бутне, затколене и потколене као и артерије стопала)

- имају 3 слоја – унутрашњи (присница) – глатком површном омогућује пролаз крви, средњи (мишићни) – даје чврстину, растегљивост и еластичност, и спољни (потпорни) – ојачава и храни артерију

- атеросклероза (или артериосклероза): најчешће обољење артерије – обољење унутрашњег слоја са стварањем наслага масти које задебљавају и потом кречњака и доводе до смањења дотока крви и запушења тј. прекида дотока крви

- артериосклероза средњег (мишићног) слоја ослабљује артерију и доводи до проширења (велико проширење је анеуризма), склону пуцању артерије и искрвављењу.

- непознато је порекло атеросклерозе, а фактори ризика су: повећане вредности масноћа (холестерол и триглицериди) и шећера у крви, повишен артеријски крвни притисак, пушење и гојазност

- превентива атеросклерозе: правилна исхрана богата витаминима и минералима (свеже поврће и воће), риба, месо и млечни производи са мало масноћа, интегралне житарице, рехидрираност,  физичке активности, ход и рекреација.